פילאטיס מכשירים ברמת השרון – פילאטיס יערה
פילאטיס רמת השרון
סטודיו לפילאטיס
שיטת פילאטיס
אודות גו'זף פילאטיס
קורס מורים לפילאטיס
הבלוג של יערה
צור קשר

  

שיטת פילאטיס

השיטה והפילוסופיה
שיטת פילאטיס, שפותחה במשך יותר מ-60 שנות עשייה, צפייה ומחקר, מבוססת על שלושה עקרונות מרכזיים: ריכוז מנטלי, שליטה בגוף ודיוק בתנועה. פילאטיס חותרת להשגת הרמוניה מנטלית ופיזית, תיקון חולשות גופניות והשבת איזונים שהופרו. השיטה גורמת למתעמל להיות מודע לגופו, פילאטיס האמין כי השכל לבדו הוא שבונה את הגוף. שיטתו נועדה להקנות לשכל שליטה על הגוף במהלך האימון. הדגש הוא על "לעשות ולהיות", כלומר על מודעות למה שמתרחש בגוף ברגע נתון. "אתה תדאג להווה, העתיד ידאג לעצמו".

השיטה מתאימה את עצמה ליחיד. כל אחד פועל במסגרתה על פי רמת יכולתו האישית ובהתאם למגבלותיו הגופניות. התרגילים מתבצעים פעמים אחדות, כך שהמתעמל יכול לחוש ולהיות מודע לפעולות גופו. עם זאת, מספר החזרות אינו גדול מדי, על מנת להימנע מביצוע אוטומטי של התרגיל.

שיטת פילאטיס משלבת מסורות מהמזרח ומהמערב. במזרח נתפסים הגוף והשכל כאחד המצוי בהרמוניה מושלמת. פעילות גופנית היא אחת הדרכים העיקריות להגיע להרגשת אחדות של הגוף והשכל. מטרת הפעילות הגופנית במזרח היא דתית ורוחנית. במערב, לעומת זאת, הגישה היא גופנית. פילאטיס טען כי שיטות מערביות של אימון גופני מחזקות ללא שליטה את השרירים, וכך השרירים הפעילים ממילא מתחזקים יותר, ואילו שרירים חלשים יותר ופעילים פחות נחלשים מחמת חוסר תשומת לב ייחודית. בספרו, "בחזרה לחיים" מקדיש פילאטיס פרק שלם לתיאור העקרונות המאפיינים את שתי התרבויות. פילאטיס מאמץ את הגישה הסינית, על פיה הגוף חייב להיות במצב של פעולה מתמדת. התפיסה הסינית טוענת כי בגוף מצוי חומר עדין, אשר במצב של חוסר פעולה מצטבר וגורם למחלות. פילאטיס ראה בשיטת הקונג-פו הסינית את המודל לשיטה מדעית, אשר בשילוב הישגיו של המדע המודרני המערבי תכונן שיטה אידיאלית להבראת הגוף ולשמירה עליו.

"העולם הזה, המתפתח במהירות לקצב החיים ההולך ומתגבר, דורש שנהייה בכושר גופני ודרוכים, כדי שנצליח במרוץ הבלתי פוסק עם מתחרים נלהבים, שכן עולם זה נותן פרס לזה שמשיג ומתעלם מזה שאינו משיג".

פילאטיס טען כי ביצוע תרגיליו הוא דרך להשגתו של הכושר הגופני. עוד טען פילאטיס, כי אנשים אינם מעניקים לעצמם את הטיפול הדרוש לשם שמירה על בריאות גופם. לשם שמירה על הגוף חייב האדם לנטרל את העייפות הגופנית והמתח הנפשי הנובעים מפעולות היומיום.

פילאטיס הגדיר את שיטתו כמדע ואמנות של תיאום הגוף, המוח והנפש, תיאום המושג באמצעות תנועות טבעיות הנעשות תוך שליטה קפדנית של הרצון, כך יתרגלו תאי המוח לשתף פעולה עם תאים אחרים. רבים מתחלואיה של החברה האנושית נובעים מהרגלים לא נכונים. המפתח להפקת תועלת מפעילות גופנית הוא הנשימה. פילאטיס האמין כי נשימה נכונה היא אמנות הדורשת הדרכה אינדיווידואלית, ואילו בריקון הריאות לחלוטין ראה אמנות בפני עצמה. בתחילה, עדיין אין הריאות יכולות להתרוקן לגמרי ללא מאמץ, אך ההתמדה בתרגילים וההקפדה על נשימה נכונה תגדיל את קיבולת הריאות בהדרגה עד למקסימום, ותביא כל שריר במערכת להיכנס לפעולה. הוא גרס כי תרגילי הנשימה הנכונה הנעשים בשליטת השכל הם צעד ראשון לקראת השגתה של בריאות. ההפעלה המתמדת של השרירים מאזנת את התפתחותם, כלומר מעודדת התפתחותם של שרירים משניים, הגורמים, באופן טבעי, גם לחיזוקם של השרירים העיקריים.

פילאטיס קרא לשיטתו "שיטת התרגילים הטבעיים", שכן האמין בהתפתחות הטבעית של הגוף. מרבית תרגילי השיטה מבוצעים בשכיבה או בישיבה, על מנת לחסוך מהלב מאמץ מיותר וכך גם משאר האיברים הפנימיים המצויים בתנוחתם הטבעית. הגוף משוחרר מכל מאמץ, ורק השריר המופעל בתרגיל מצוי בפעולה. על ידי כך נמנעים מתח וכאב מיותרים ויעילותו של התרגיל עולה. שיטת פילאטיס מייחסת חשיבות רבה לחוקי המכניקה של הגוף במצבי תנועה, מנוחה ושינה וכן לחוקי האיזון והכבידה וליכולת המתיחה וההרפיה של השריר. הדגש המבוקש הוא על אורך השריר ולא על המסה שלו, שכן, כאמור, פיתוח יתר של שריר מסוים מונע פיתוחו של שריר מפותח פחות.

עקרונות השיטה:
בבסיס השיטה שישה עקרונות:
ריכוז (Concentration)
זהו המפתח – חיבור המחשבה והגוף. פילאטיס ראה את הפעילות הגופנית הרצויה כזו הנובעת מפעילותו של השכל. יש לשים לב לכל תנועה המתבצעת בגוף ולתגובת השרירים לתנועה זו. כיוון שהריכוז הוא המפתח להצלחה, העבודה אישית ואיטית. כל תנועה פשוטה לכאורה מקבלת את מלוא משמעותה ומורכבותה כאשר היא נעשית מובנת.

שליטה (Contrology)
רעיון השליטה בשריר עניינו בתנועות מדויקות ומאורגנות. השליטה מונעת נזקים לגוף ומשיגה חיוניות בתנועה. השליטה בגוף היא הגרעין, והיא חלה על הגוף כולו: מצב האצבעות, הצוואר, רמת המתיחה בגב וכדומה.

מרכז (Centering)
פילאטיס קרא למרכז הגוף "בית הכוח" (Powerhouse). מרכז הגוף נמצא בין הקו התחתון של הצלעות עד עצמות הירך, שסביבם נמצאת קבוצת שרירים העוטפת את הבטן, הגב התחתון, הירכיים והישבן. שרירים אלו אינם זוכים בדרך כלל לתשומת לב מספקת, שכן השרירים שאנו נוטים להפעיל בשגרת היומיום הם בעיקר שרירי הזרועות והרגליים. חיזוק המרכז ושמירה על גמישותו מגנים על הגוף מפני פציעות ומונעים כאבים כרוניים בגב התחתון. האנרגיה כולה מגיעה מבית הכוח לכיוון הקצוות של הגוף.

זרימה (Flowing movement)
התרגילים מתבצעים בזרימה. איכות התנועה חשובה יותר ממהירותה, אך על התנועות להיות רצופות וחלקות, כמו ריקוד ארוך, מתוך זרימה הנובעת ממרכז חזק. יחד עם זאת, יש להימנע מנוקשות ומתח.

דיוק (Precision)
הדיוק הוא הפן האחר של השליטה. "יש להתרכז בתנועה נכונה בכל תרגיל, אחרת התנועה תהיה לא נכונה ותאבד מערכה". לכל תנועה יש מטרה, לכן כל הוראה שניתנת לגוף היא חשובה. שכחת פרט מסוים היא כמו ויתור על מטרת התרגיל. עדיף לבצע מדויק ונכון תנועה אחת, מאשר לבצע ביצוע חלקי מספר תנועות.

נשימה (Breathing)
נשימה נכונה עוזרת לשלוט בתנועה בעת ביצוע התרגילים וחשובה בחיי היומיום גם יחד. לכן רוב התרגילים מלווים בהוראות נשימה ספציפיות. על- ידי שאיפה מלאה ונשיפה מלאה האוויר המלוכלך והגזים הרעילים יוצאים ממעמקי הריאות והגוף מתמלא באוויר נקי, המעניק אנרגיה וחיוניות למערכת. הנשימה היא הפעולה הראשונה והאחרונה בחייו של אדם.



סטודיו יערה - פילאטיס מכשירים     סוקולוב 34 בניין שופינג רמת השרון      טל: 050.6938096   yaarakantz@gmail.com


Photo by Hilit Kadouri Created by Imago-design